Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο


ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ !

Έχοντας βραβευτεί με τη σημαία του Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου, προσπαθούμε διαρκώς να σκεφτούμε τρόπους να προστατεύσουμε το περιβάλλον. 

 Ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τα απόβλητα έχει μεγάλη επίδραση στο παγκόσμιο περιβάλλον! Ο κανόνας είναι: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση, συχνά γνωστές ως 3R's. 

Ορισμός της επαναχρησιμοποίησης

Ο όρος «επαναχρησιμοποίηση» είναι ένας συνδυασμός δύο λέξεων, «re» που σημαίνει ξανά και ξανά και «χρήση» σημαίνει εφαρμογή ή χρησιμοποίηση. Έτσι, όπως το όνομα δηλώνει, η επαναχρησιμοποίηση είναι μια πράξη χρήσης ενός προϊόντος ή ενός υλικού περισσότερες από μία φορές, είτε με τον ίδιο είτε με διαφορετικό τρόπο.

Η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να είναι συμβατική επαναχρησιμοποίηση υλικού, όπου τα προϊόντα τίθενται στην αρχική τους χρήση, πάλι ή μια δημιουργική επαναχρησιμοποίηση, στην οποία τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετούν μια διαφορετική λειτουργία. Είναι μια φιλική προς το περιβάλλον τεχνική εξοικονόμησης χρημάτων, χρόνου, ενέργειας και πόρων.

Εμείς σκεφτήκαμε να βρούμε μια δημιουργική χρήση στις γνωστές μας, ξύλινες παλέτες!
 

Μετατρέψαμε αυτή την παλέτα σε μια ξύλινη μετακινούμενη βιβλιοθήκη για τη γωνιά της Ολομέλειας. Τα παιδιά αφού ολοκληρώσουν το δεκατιανό τους γεύμα, διαλέγουν ένα παραμύθι και κάθονται στα παγκάκια της παρεούλας μας για να ¨διαβάσουν¨, ξεφυλλίζοντας τα βιβλία.  Αν θέλουν παίρνουν και ένα "φιλαράκι της ανάγνωσης" μαζί, δηλαδή μια γαντόκουκλα.

 Στη συνέχεια, στο συμβούλιο της τάξης, σκεφτήκαμε πως στην αυλή μας θα ήταν υπέροχο να είχαμε ένα σπιτάκι και μια υπαίθρια κουζίνα για να παίζουμε στο διάλειμμα.

 Όμως.....

 -"Όχι πλαστικό, γιατί δεν κάνει καλό στο περιβάλλον!"

 -"Ποιο υλικό θα ήταν φιλικό στο περιβάλλον;"

Ύστερα από διάφορες ιδέες που ακούστηκαν, καταλήξαμε πως θα ήταν ιδανικό να φτιαχτούν από παλέτες όπως η βιβλιοθηκούλα μας γιατί η επαναχρησιμοποίηση υλικών είναι η καλύτερη λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων.

-"Ποιος θα μπορούσε να μας βοηθήσει;" 

-"Κάποιος μάστορας! Κάποιος ξυλουργός!"

Γνωρίζοντας τον φιλο-περιβαλλοντικό χαρακτήρα και τη φιλανθρωπική διάθεση της εταιρείας κατασκευής εργαστηριακών επίπλων GL Glampedakis,  https://glampedakis.gr  , επικοινωνήσαμε με την ιδιοκτήτρια Κωνσταντίνα Γλαμπεδάκη και της ζητήσαμε να μας βοηθήσει σε αυτό μας το σχέδιο. Αμέσως, δέχτηκε με χαρά και γρήγορα μας παρέδωσε ένα ξύλινο σπιτάκι και μια υπαίθρια κουζίνα, φτιαγμένα από παλέτες που χρησιμοποιούσαν στο εργοστάσιο! Ένα δώρο που μας ενθουσίασε όλους!






Την ευχαριστούμε θερμά για τα τόοοοοσα χαμόγελα που έφερε στα πρόσωπα των μικρών μας μαθητών!

Η χαρά των παιδιών απερίγραπτη !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου